Dockor

Det finns 78 produkter

En mycket viktig leksak för barn är dockan

Leksaken har många olika funktioner och man kan faktiskt bli lite förvånad då man får veta mer om hur dockor kan främja barnets utveckling både fysiskt och emotionellt.

Läs mer
Dockor
Showing 1 - 72 of 78 items

Det som är så fint med dockleksaken är att samma nalle, bebisdocka eller mjukdocka kan vara av intresse under många års tid. Leken förändras i takt med barnets utveckling så leksaken kan mycket väl hänga med upp i skolåldern. Detta förutsatt att man har satsat på en kvalitetsdocka som klarar av allt från tuff hantering till många byten av kläder och så turer i vagnen förstås!

För barnets utveckling

Om du inte hade tänkt på att dockleksaker faktiskt är väldigt bra för barnets utveckling så kanske du blir förvånad över att det rör sig om olika utvecklingsområden såsom motorik och socialt engagemang. När en liten bebis får en mjukisdocka så kommer den tids nog att börja greppa leksaken och det här viktigt. Med den så får man ju olika grepp och även intressanta inslag av hår och fingrar som kan vara mycket spännande för det lilla barnet att utforska. Nu är det förstås så att man ska se till att den docka som man köper verkligen är till för barnets ålder. Om man ger ett litet barn en nalle så kan det ju verka som att det här är en idealisk present men alla nallar är inte utformade för små barn och kan rentav vara farliga om de har ögon och andra delar som kan lossna. Ta alltså reda på vilken ålder leksaken är till för och om den kommer att klara av en nyfiken bebis.

När barnet blir äldre så förändras dockans funktion och lekar där barnet spelar upp vardagliga situationer blir vanliga. Det är också här som dockvagnen blir ett fint komplement och så givetvis andra tillbehör som kläder, borstar och mer. Man kan inte säga att det här är en leksak som är särskilt till för flickor eller pojkar, men det är ändå ganska vanligt att föräldrar väljer en pojkdocka till pojkar och en flickdocka till flickor. Detta trots att det lilla barnet knappast bryr sig så mycket om den lilla kamraten som ska tas om hand om är en pojke eller flicka. 

Då ett nytt barn är på väg 

Något som är rätt vanligt förekommande är att man skaffar en babydocka som förberedelse för ett nytt barn i familjen. Här kan man verkligen se den viktiga sociala funktionen som den här leksaken har. Genom att låta barnet som ska bli storebror eller storasyster leva sig in i rollen som omhändertagande av en baby så kan man mentalt förbereda för känslan av att ha en liten i familjen. Det är inte så viktigt att den ser verklig ut utan mer att man kan leka med den som om den vore ett litet syskon. Rent emotionellt så kan man även använda sig av nallar och dockleksaker för att prata om känslor och sådant som barnet tänker på genom att leka och samtidigt prata. Det här är något som man kan ha stor nytta av under den första perioden med det nyfödda syskonet då det kanske uppstår känslor som avundsjuka som kan vara svårt för ett litet barn att hantera på rätt sätt. 

Ett spännande experiment

Att dockan har en så pass stor influens på barnet och att den kan vara så betydelsefull har man kunnat se i studier, och ett experiment som är av särskilt intresse är det som kallas för Bobo doll experimentet. Det här var ett experiment som Albert Bandura utförde åren 1961 och 1963. Det hela gick ut på att man lät barn iaktta vuxna bete sig på ett aggressivt sätt mot dockorna som hette Bobo. Det man mätte var barnens beteende efter att ha sett den vuxne bli belönad, straffad eller inte på något sätt möta en konsekvens av att vara aggressiv mot Bobo. Studien sågs som ett bevis på den sociala inlärningsteorin och att vi människor lär oss genom att observera och imitera. Därmed kan man säga att dockorna kan användas på ett otroligt positivt sätt för att lära barn att bete sig på ett bra sätt mot sina medmänniskor.

Välja rätt docka

Kvalitet är viktigt och dessutom så kan det vara klokt att välja en modell som är mjuk och lätt att hålla ren. Saker man kan tänka på då man ser på olika varianter är hur dockan bjuder in till lek och om den kommer med tillbehör som till exempel nappar och extra kläder. Med tanke på det där med hur barn tar efter vuxnas beteenden och agerande så kan det vara klokt att välja en modell som man själv tycker om och känner sympati för. Det här är något som kommer att smitta av sig på barnet och det blir mycket roligare att leka rollspel och behandla dockan som vore den en ny familjemedlem om man faktiskt tycker om den. Plastdockor är fördelaktiga på så vis att man kan låta de bada och vara med om annan vattenlek vilket kan bli aktuellt.

Dockor och dockvagnar är leksaker som barnet kan ha stör glädje av under lång tid.
Det är både roligt och lärorikt att leka med dem. Sätta på dem fina kläder och gå på promenad med dem. 
Här möter du leksaksdockor som skänker glädje och inspiration till alla åldrar (bl.a älskade Rubens Barn). De flesta är handgjorda och specialdesignade för att tilltala både barn och föräldrar. 

Dockvagnar används främst vid barnens lek, men kan även användas som dekoration i barnrummet.