Spjälskydd

Det finns 47 produkter

Spjälskydds funktioner och användningsområde

Ett spjälsängsskydd ger extra trygghet för din bebis. Det är en slags bård av tyg som man sätter upp omkring barnets sovplats i spjälsängen. Man brukar köper spjälskydd tillsammans med en ny spjälsäng eller som ingår i det startpaket som man kan handla till sängen.

Läs mer
Spjälskydd
Showing 1 - 47 of 47 items

Spjälskydd förhindrar att ditt barn slår sig eller klämmer sig mellan spjällen. Spjälsängsskydd skapar även bättre komfort för ditt barn.
Med ett bra spjälskydd kan ditt barn sova både tryggt och bekvämt.

Spjälsängsskyddet bör ha ett motiv som man tycker är fint. Man kan säga att det här skyddet har flera olika funktioner och det handlar inte bara om att man vill att spjälsängen ska se mysig och ombonad ut. Om man har tänkt installera sin spjälsäng så att den sitter ihop med den egna sängen så kan man fortfarande utnyttja spjälsängsskyddet och låta det löpa på de sidor som inte vetter mot den egna sovplatsen.

En mysig plats att sova på

Om du tar en titt på en spjälsäng som har ett spjälsängsskydd så inser du att den ser mysig och ombonad ut. Barnet får en viss grad av insynsskydd då skyddet blockerar hålen i spjälorna. Det här bidrar till lugnare sömn både under natt och dagsvila, och det kan även ge viss skugga mot skarpt ljus. Tänk på att skyddet måste vara gjort i ett material som är behagligt och säkert för din bebis. Man ska alltid ta reda på material innan man beställer så att man inte får något som sedan visar sig vara rent av olämpligt för hudkontakt. Dessutom så måste skyddet vara enkelt att ta loss och tvätta då detta behövs.

Skydd mot drag

En annan viktig funktion är att spjälsängsskyddet skyddar mot drag. Barnet som ligger mot de öppna spjälorna kan ju få onödigt mycket drag in över öron och huvud. Med skyddet så undviker man detta. Det har förekommit internationella varningar om att det minskade draget även innebär minskad luftinströmning men det här är knappast något att bekymra sig över i Sverige. Om man följer rekommendationerna om att lägga barnet på rygg så kommer det att finnas tillräckligt mycket luft i spjälsängen även om den inte blåser in från sidorna. Man måste ju heller inte ha skydd hela vägen runt. Det räcker fint med en bård alldeles runt huvuddelen av sängen.

Använd skyddet på rätt sätt

För att spjälsängsskyddet ska fungera som det ska så är det viktigt att man fäster det på rätt sätt. Då man har band att knyta fast det med så ska dessa fästas på utsidan av sängen och inte in mot barnet. Om man gör tvärtom så riskerar man ju att barnet ligger mot obehagliga knutar. Dessutom så ska man se till att fästa skyddet ordentligt så att det inte faller av och hamnar på bebisen då man inte ser detta. Idag finns det lite olika typer av spjälsängsskydd och man kan till exempel skaffa en variant som man själv bygger ihop så som man tycker passar. På så vis så kan man bygga mer på höjden vid huvudändan än att till exempel ha en jämn bård runt hela sängen.