Gunghäst

Det finns 6 produkter

Gunghäst

Gunghästar har förnöjt och roat barn under flera hundra års tid. Det här är en klassisk leksak som passar alldeles utmärkt från en ganska tidig ålder.

Läs mer
Gunghäst
Showing 1 - 6 of 6 items
 • Gunghäst Brun
  1009

  Härlig, välgjord, riktig gunghäst i manchester med rejäl stoppning. Gunghäst med sadel och träns i mocka. Med galopp och gnäggljud. En vacker och rolig produkt som kommer att uppskattas av både liten och stor! Gunghästen är en klassisk julklapp eller dopgåva.  Mått ca. 74 x 70 cm. Sitthöjd ca. 44 cm   

  829 kr
 • Gunghäst - Får, Fri Frakt
  780

  Härlig, stor ´gunghäst´ i form av ett mjuk, gosig får. En vacker och rolig leksak som kommer att uppskattas av både liten och stor! Passar perfekt som dopgåva. Gungfår som man både kan gunga på och rulla framåt på. Om du trycker fåret i örat får du höra låten: "Mary had a little lamb" . Mått: 62 x 42 x 26 cm Sitthöjd ca 34 cm Rekommenderas från 18...

  829 kr
 • Stor Gunghäst - Sheriff , Fri Frakt
  1338

  Stor, härlig och välgjord ´gunghäst´ i form av ett mjuk, gosig sheriff häst. En vacker och rolig produkt som kommer att uppskattas av både liten och stor! Passar perfekt som dopgåva. En leksak som håller i generationer. Det är roligt att gunga och det stimulerar barnens motoriska utveckling. Mått: ca. 63 x 52 cm 

  1 099 kr
 • Gunghäst - Zebra , Fri frakt
  857

  En fantastisk, härlig och välgjord ´gunghäst´ i form av ett mjuk, gosig zebra med en ficka för en liten baby zebra!. En vacker och rolig leksak som kommer att uppskattas av både liten och stor! Passar även som fin inredningsdetalj till barnrummet.   Mått: 64 x 43 cm 

  799 kr
 • Lilla gubben Gunghäst
  1615

  Lilla Guben är en härlig, välgjord, riktig gunghäst i plysch med rejäl stoppning. Pippis häst har en fin broderat sadel och träns i röd. En vacker och rolig leksak som kommer att uppskattas av både liten och stor! Äntligen alla små Pippi kan rida på sin egen häst. Mått:ca. 75 x 32 x70 cm Sitthöjd ca. 52 cm 

  899 kr
 • Gunghäst Svart i trä
  1660

  Välgjord gunghäst i trä med svart pianolack-finish. En klassisk leksak med modernt utseende.Utbytbara handtag och fotstöd i olika färger.  En elegant och rolig leksak som kommer att uppskattas av både liten och stor!  Mått ca Längd 66 cm Bredd ca 27 cm höjd ca 51 cm   

  599 kr

Idag så kan en gunghäst vara ett helt annat djur eller en lustig form som bjuder in till lek. Det finns varianter med hjul som gör det möjligt att röra sig fram över golvet på olika sätt. Vilken modell man ska välja beror förstås på vad man tycker bäst om, men det kan vara klokt att beakta att modellerna som är gjorda i trä ger en stadighet och även en hållbarhet som kan vara av intresse då man vill låta syskon leka med hästen.

När man vill ha en leksak som barnet faktiskt kommer att leka med och som kommer att stimulera den fysiska, såväl som den mentala, utvecklingen så är gunghästen ett riktigt bra alternativ. När barnet tar sig upp på hästens rygg så är det inte bara roligt att gunga fram och tillbaka, det här är även en övning i balans.

Gunghäst historia 

När man ser på gunghästens utformning så kan man se att den på många sätt liknar gungstolen. De stora medarna är klassiska men idag så finns det förstås modernare versioner som ger lite olika gungeffekt. Traditionellt sett så har gunghästen varit just en häst och då gjord av trä. Det kan vara så att man utvecklade konceptet med den gungande vaggan till en gungande häst men precis hur det här gick till vet man inte. Leksaken dök upp i nuvarande form någon gång under 1600-talet men det finns referenser från medeltida manuskript som talar om gungande hästar som karvats i trä.

Det var under 1800-talet som man kom att se på gunghästen som en leksak och man tog fram allt från enklare träversioner till finare design med målerier och ornament. Gunghästen var helt klart en leksak för kungar men i slutet av 1800-talet så industrialiserade man produktionen så att även helt vanliga människor kunde har råd med den. Historiskt sett så har det funnits två olika modeller av gunghästen. Den ena är den som står på två medar och som verkligen gungar medan den andra hänger i en ram och glider fram och tillbaka. Den här typen av gunghäst kan du se här. 

Världens största handgjorda gunghäst finns med i Guiness Rekordbok. Den gjordes av Les Hartness från Kalifornien. Den här gunghästen var nära 2.5 meter hög och vägde över 500 kg. Den var så stor att 4-5 barn kunde rida på den samtidigt. Kuriosa omkring den här hästen är att den yngsta som har ridit på den var sex veckor gammal och den äldsta 94 år gammal.

Moderna utomhusleksaker

Det finns ju faktiskt gunghästar som är till för allmänheten och dessa kan man finna på vanliga leksaker. Den här typen av häst ser ofta ut som en häst och den har en fjäder som är stadigt förankrad i marken. Det som kan vara lite obehagligt med den här versionen är att barn som gungar häftigt på den kan få ett slag i ansiktet då hästen rör sig tillbaka uppåt igen. Det här är inget som man behöver uppleva med gunghästen som står på medar och som är mycket svårare att gunga alltför kraftigt på. Det är klart att man måste inse att det här är en leksak som är till för en viss ålder och säkerhet är något som man måste beakta då man investerar i den.

Gunghästar för inomhusbruk 

Vad ska man göra en dag då det regnar eller stormar utanför? Med små barn så kan det lätt bli så att man känner sig lite rastlös under lediga dagar då man inte kan gå ut. I det här läget så är det verkligen fantastiskt att kunna ta fram gunghästen och låta barnet roa sig med att gunga och att leka lekar där hästen blir till ett husdjur. När man väljer ut en leksak som man ska gunga på inomhus så är det viktigt att man tänker på hur den är utformad. Det finns modeller som lämpar sig bättre för trägolv och som inte har hjul och annat som kan bidra till mer ljud. Det här kan ju vara bra att tänka på om det är så att man bor ovanpå grannar som absolut inte vill höra leken ovanför. Sedan så är ett bra tips att ställa hästen på en matta. Det här kommer att dämpa ljudet som uppstår då man gungar och även ge ökad säkerhet då barnet kanske just har lärt sig att klättra upp på hästen.

Olika storlekar och modeller

Numera så kan man finna den perfekta gunghästen för varje ålder eftersom det finns olika modeller och storlekar. Det lilla barnet kan ha glädje av en mindre modell med en bred sitt-yta. Den här modellen gör det enkelt att komma upp och att sitta stadigt samtidigt som gungningen inte blir för häftig. Lite äldre barn vill ha mer action och gungar gärna på leksaken som har lite längre medar och därmed ger ett bättre sving. Roliga detaljer kan vara saker som stigbyglar och extra handtag som gör det lättare att leka att man faktiskt rider på en verklig häst.

Ska man satsa på en gunghäst av trä eller blir det mysigare med en stoppad tyg-sak? Modellerna av trä är långlivade men de stoppade varianterna är verkligen mysiga och mjuka att sitta på. När man väljer gunghästen som är ett mjukt lejon så får barnet en ny nalle som även fungerar som gunga och det är klart att det finns en alldeles särskild charm med detta.

Gunghäst är en klassisk, fin gåva till födelsedag eller dop. Den är rolig och stimulerar barnens motoriska utveckling.